Toenemende vraag naar natuurlijke /plantaardige en waardevolle ingrediënten

3 jaar geleden

Er is een toenemende vraag naar natuurlijke/plantaardige en waardevolle ingrediënten. En er is een grote hoeveelheid groentereststromen, waaruit met diverse technologieën (bij voorkeur milde technieken: scheiding, extractie, droging, etc) ‘vernieuwde’ ingrediënten gewonnen worden.

anne van rijsingen.jpgDeze ingrediënten kunnen van waarde zijn in de voedingsmiddelen voor de menselijke consumptie. Die toepassing van de groente-ingrediënten is breed, onder anderen in sauzen, soepen, groente-vruchten sappen, brood-banket, zoetwaren en vlees(vervangers).

vanRijsingeningredients is één van de innovatieve bedrijven die gebruik maakt van de groentereststromen om hier vele kleurige soorten sap van te maken. Voorheen voornamelijk wortelsap, maar dit is uitgebreid door verdere cascadering van de wortelen en ook het gebruik van andere groenten, omdat in deze verschillende groenten ook andere interessante inhoudsstoffen zitten. Hiermee hoopt vanRijsingeningredients op schaalvergroting en marktverbreding van hun bedrijf.

Veel initiatieven die gebruik maken van groentereststromen worden nu vooral aangevlogen vanuit de individuele groentestroom: tomaat, wortel, komkommer, etc. De benodigde verwerkingsinstallatie wordt in dergelijke gevallen suboptimaal (niet jaarrond) benut, waardoor de ontwikkel- en investeringskosten duur zijn. vanRijsingeningredients wil diverse producten samenbrengen om op die manier te komen tot synergie op het vlak van ontwikkeling, sales en volume te komen. Waardoor een ingrediëntenfabriek van 50.000-100.000 ton per jaar mogelijk zou kunnen zijn. Hierdoor worden reststromen opgewaardeerd tot grondstof en worden ketens gesloten.

“Nederland heeft veel kennis op verwerkingsgebied en wij lopen voorop in onze branche als het gaat om de vierkantsverwaarding van de wortel. Ik hoop dat ik andere spelers binnen de agrofoodsector kan inspireren met onze groenteverwaarding. Het is makkelijker om het in de vergister te gooien of er diervoeding van te maken, maar het is leuker om elke dag nieuwe manieren te ontdekken om wortelsap en wortelvezels in te zetten.”
Anne van Rijsingen, projectcoördinator innovatie, bij vanRijsingeningredients (zie foto). 

BioBOost heeft vanRijsingeningredients geholpen om hun bedrijf verder te ontwikkelen: 

“Van oudsher zijn we nog steeds een agrarisch familiebedrijf met de mentaliteit van ‘niet lullen maar poetsen’. We zouden wat mij betreft best wat meer naar buiten mogen treden met onze innovaties. BioBOost helpt ons, door hiervoor een podium te bieden. Hiernaast staan zij ons bij inzake netwerk-/ financieringsvraagstukken.”
vertelt Anne van Rijsingen

Anne van Rijsingen
menu
sluiten